Saturday, December 6, 2014

Nak icecream? Buat sendiri la

Assalamualaikum semua ! Susah ke nak buat aiskrim? Kacang je, asalkan ada mixer kat rumah bolehla buat sendiri. Kalau takde mixer, guna blender pun bolehla. Ni resipi dia.


  • Telur putih (sebiji)
  • Gula halus (4 sudu besar) Kalau nak blend gula pasir sampai jadi halus pun boleh~ Guna blender kering
  • Ovalette (1 sudu teh) Senang je cari ovalette, dekat mana-mana pasaraya or supermarket pun ada. Ovalette ni biasanya warna oren.
  • Esen vanila (1 sudu teh)
  • Susu cair (1 tin)

  1. Putar telur putih dengan gula halus sampai gebu & putih likat macam kapas. Pastikan gula tu larut betul-betul, kalau tak nanti aiskrim tak jadi. Tips : Supaya adunan tu cepat kembang, sendengkan sikit bekas tu, biarkan adunan bertakung kat satu sudut sambil putar adunan tu guna mixer. Got it?
  2. Masukkan ovalette & esen vanila. Putar lagi sekali sampai sebati. Nanti adunan tu jadi smooth & berkilat *jenama ovalette halal : http://www.sumarz.com/2014/05/senarai-ovallette-halal-cake-stabilizer.html
  3. Masukkan susu cair. Putar sampai kembang. 
  4. This is the best part~ Masa untuk masukkan perisa kegemaran korang ! Nak aiskrim ape? Kalau nak aiskrim coklat, guna serbuk koko. Nak aiskrim strawberi, guna emulco strawberi. Nak aiskrim oreo, masukkan oreo hancur. Kalau nak hias pun boleh jugak, tabur chocolate chips ke, kacang badam ke. Tak kisah, ikut suka hati korang la.
  5. Tuangkan adunan aiskrim korang tadi dalam bekas dan sejukkan dalam peti sejuk, lebih kurang semalaman. Letak kat bahagian atas la kan, bukan bahagian bawah tu ya.

Bila dah beku, time to dig in! Bolehla makan dgn chocolate syrup ke, cornflakes ke, tak kisahla pape pun. Nyummm sedaaap hahaha ^^ Selamat mencuba !

Icecream google :3







2 comments:

Cik_Shiqah said...

saya dah buat pagi tadi!! :D tq utk resepi ni ;)

aishah said...

Sama-samaaa. Senang je kan? (Y)









Light Brown Pointer